Heerlijk, u gaat binnenkort lekker op vakantie.
Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar ook zeker voor uw huisdier.

Gaat u met uw hond naar het buitenlandvakantie hond informeer dan tijdig
(liefst enkele maanden van te voren) naar de specifieke invoereisen
van het desbetreffende vakantieland en/of landen waar u doorheen reist.

 

Alle honden die de grens over gaan dienen in ieder geval:

  • In bezit te zijn van een officieel Europees dierenpaspoort
  • Een geldige rabiës (hondsdolheid) vaccinatie te hebben (let op! minimaal 21 dagen voor vertrek)
    Bij hervaccinatie binnen 3 jaar (afhankelijk van entstof) vervalt de minimale eis van 21 dagen).
  • In het bezit te zijn van een chip
    Dieren moeten geïdentificeerd kunnen worden. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor alleen de chip toegestaan.
    Een tatoeage is alleen geldig als u kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en goed  leesbaar is.

Voor sommige landen, zowel binnen als buiten europa, worden aanvullende eisen gesteld zoals bijvoorbeeld verplichte bloedonderzoeken, wormbehandelingen, gezondheidsverklaringen, het invoeren van dieren jonger dan 3 maanden en een invoer verbod van bepaalde rassen.
Op de website van het LICG vindt u een overzicht van de “Invoereisen per land” (op alfabetische volgorde) en de meest actuele eisen omtrent reizen in het buitenland.

 

Voor de pensiongasten
Als uw hond naar een pension of kennel  gaat is vaccineren verplicht. Vraag bij reservering naar de vaccinatie eisen, die verschillen namelijk.
Veel dierenpensions eisen dat honden naast de standaardvaccinaties een extra vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest krijgen. (vroeger kennelhoest genoemd).

Besmettelijke hondenhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond en wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals; verminderde weerstand, stress, veel blaffen of een hogere infectiedruk (veel honden bij elkaar).

Besmettelijke hondenhoest uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms weken lang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. De ziekte wordt onder andere verspreid door hoesten, snuffelcontact maar ook via mensenhanden en kleding.

De naam kennelhoest is dan ook ontstaan doordat de ziekte zich vooral laat zien op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven, zoals bijvoorbeeld in een pension of kennel het geval is. Ook kan de infectie op straat, op de puppycursus en op het uitlaatveldje van hond tot hond worden doorgegeven.

Preventie
Wij werken met de neusdruppelvaccin. Deze werkt binnen 3-5 dagen en geeft bescherming gedurende 1 jaar. Het grote voordeel van de neusdruppel is dat het snel een goede locale bescherming geeft. De besmettelijke veroorzakers worden al aangepakt bij het inademen, aangezien de bescherming in de neus wordt opgebouwd.

 

 

Dierenartsenjourebanner.jpg