Het Gebit

Een konijn heeft 4 snijtanden. Deze kunnen we makkelijk zien en beoordelen. Als er een aandoening van de snijtanden aanwezig is, kunnen we dit snel vast stellen. Een konijn heeft echter ook nog 4 rijen met kiezen. De kiezen zijn moeilijker te zien. Het konijn heeft naast de kiezen en snijtanden nog 2 tanden: de stifttanden. Dit zijn 2 kleine tanden die achter de bovenste snijtanden groeien. Dit is het grootste verschil tussen de diersoortgroep “knaagdieren”, welke geen stifttanden hebben, en de konijnachtigen.

 

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een konijn groeien het hele leven door. Door verkeerde voeding of door aangeboren standsafwijkingen van tanden en kiezen kunnen er problemen ontstaan in de normale slijtage van het gebit van het konijn.

Een konijn met te lange tanden krijgt problemen met eten. Het konijn kan het voedsel niet meer oppakken of kauwen en hierdoor kunnen er problemen met de darmen ontstaan. Ook zal het konijn zich niet meer kunnen wassen en de blindedarmkeutels niet meer kunnen eten. De gezondheid van je konijn gaat dus snel achteruit !

Konijnen kunnen ook haken (uitsteeksels) aan de kiezen krijgen. De haken maken wondjes in de tong en/of in de wang, dit is erg pijnlijk ! Het konijn zal steeds langzamer kauwen en langer over zijn eten doen. Vaak heeft het konijn natte mondhoeken van het kwijlen. Denkt u dat uw konijn gebitsproblemen heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

 

knaagdieren en konijnen