Myasis of madenziekte is een voor uw konijn erg pijnlijke en mogelijk fatale ziekte, veroorzaakt door vliegen.

De vliegen worden vooral aangetrokken door een vacht die met urine of ontlasting is bevuild en (onbehandelde geïnfecteerde) wonden. De vliegen leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. Dit in een tijdsbestek van een aantal uren. Myiasis heeft veelal verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van het konijn en is in veel gevallen zelfs levensbedreigend.

 

Behandeling

Uitgebreide behandeling van myiasis is van groot belang. Raadpleeg uw dierenarts als u vermoedt dat uw konijn lijdt aan myiasis !

 

Preventie

Preventieve behandeling wordt met name aangeraden tijdens de warme en vochtige jaargetijden met een piek in de zomermaanden !

Let goed op de hygiëne van het hok en het konijn. Controleer dagelijks of uw konijn schoon is en geen ontlasting in zijn vacht heeft hangen. Zeker bij konijnen die extra risico lopen, zoals dieren met een lange vacht, oudere dieren en konijnen met overgewicht. Controleer daarnaast ook altijd of het hok goed schoon is en schep keutels en natte plekken 1x per dag weg.

Er zijn sprays bij ons verkrijgbaar die u kan gebruiken op uw konijn. Deze spray is geschikt voor preventie van een madeninfectie en bestrijding van reeds aanwezige infecties.

 

 

knaagdieren en konijnen