Wormen zie je niet altijd, toch wil dat niet zeggen dat uw hond geen wormen heeft!

Elke pup wordt in de baarmoeder besmet met spoelwormen. Bij de geboorte heeft de pup dus al spoelwormpjes in zijn lichaam. Ook de moedermelk bevat spoelworm larven.
Vaak zie je wormen alleen als de besmetting zo groot is dat uw hond wormen braakt of poept, of als ze dood zijn bijvoorbeeld na ontworming. Belangrijk om te weten is dat bij een wormbesmetting de hond wormeieren uitscheid in de ontlasting.
Deze eieren zijn niet met het blote oog te zien maar vormen een grote besmettingsbron voor de omgeving.

Waarom is het belangrijk om te ontwormen?

Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw hond.
Worminfecties verlagen de weerstand van uw hond waardoor het risico op andere ziektes toeneemt, en bij pups zelfs kan zorgen voor een groei achterstand.
Er kunnen allerlei vervelende verschijnselen optreden zoals bijvoorbeeld diarree, braken, vermageren en jeuk aan de anus.

De tweede reden is besmetting van de omgeving. Sommige wormen kunnen ook een risico zijn voor mensen. Via wormeieren in de ontlasting van de hond komen deze in de omgeving terecht. Denk hierbij aan een zandbak, tuin of een park. Met name kinderen kunnen hier gemakkelijk besmet raken.

Hoe vaak ontwormen?

Een pup moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dit doen we vanaf een leeftijd van 2 weken. Wanneer u de juiste middelen in huis heeft, kunt u onderstaand ontwormschema volgen.
Dit schema is volgens Europese richtlijnen opgesteld.

 

Puppy
Leeftijd 2 weken 4 weken 6 weken 8 weken 12 weken
Ontworming  √  √  √  √  √
Vervolgens maandelijks tot de pup een half jaar oud is.

 

Volwassen honden ontwormen we vervolgens 4x per jaar.
Zogende honden kunt u het beste tegelijk met de pups ontwormen.

 

Dierenartsenjourebanner.jpg