Denkt u er over om zelf een veulentje te fokken, maar wilt u liever uw merrie thuis houden in plaats van naar een hengstenhouder te brengen? Dan bent u bij Dierenkliniek Iepenstein aan het juiste adres.

Paarden hebben een seizoensgebonden cyclus. De eerste hengstigheid laat zich vaak in het voorjaar zien wanneer de dagen weer langer worden. Meestal zo rond februari of maart. Deze hengstigheid komt met regelmaat terug tot ongeveer augustus, wanneer de dagen weer korter worden.
Een totale cyclus van de merrie duurt ongeveer 21 dagen, de zichtbare hengstigheid duurt ongeveer 5-8 dagen.

Dat is wanneer de dierenarts in beeld komt. Het scannen van de baarmoeder op hengstigheid en het meten van de grootte van de eicel is een klus die veel ervaring vraagt. De kunst is om de merrie vlak voor de eisprong te insemineren of te laten dekken. Dit maakt de kans op dracht het grootst.
Vervolgens wordt 48 uur na de inseminatie de merrie weer gescand om te controleren of er inderdaad een eisprong is geweest.
Wanneer alles goed is verlopen wordt er rond de  18e dag na de inseminatie of dekking gecontroleerd of de merrie daadwerkelijk drachtig is.
Ongeveer 15% van de drachtige merries verwerpen het veulen in de eerste 40 dagen van de dracht.  Het is daarom sterk aan te raden om 4 tot 6 weken na inseminatie nogmaals een controle scan te maken.

Als alles goed is gegaan, kunt u 11 maanden na de inseminatie of dekking een veulentje verwachten!

Dierenartsenjourebanner.jpg