Sterilisatie hond

De teef wordt voor het eerst loops op een leeftijd van ongeveer  6-18 maanden (rasgebonden). In deze periode heeft ze dan ook een zeer grote aantrekkingskracht op reuen en is er een kans op een eventuele bevruchting.

De meeste teefjes worden 2 x per jaar loops. In deze periode kan het teefje lichte tot matige uitvloeiing hebben. De loopsheid duurt 2-3 weken en in deze periode kan de hond gedekt worden.

Indien u niet van plan bent om met de hond te gaan fokken, is het beter voor de gezondheid van uw hond om haar vroegtijdig te laten steriliseren.

Met steriliseren wordt bedoeld dat de eierstokken van de teef verwijderd worden waardoor zij niet meer loops en vruchtbaar is.

 

Voordelen van sterilisatie zijn

Verminderde kans op melkkliertumoren

Hoe eerder de teef gesteriliseerd wordt, hoe minder lang  hormonen kunnen inwerken op het klierweefsel en hoe kleiner de kans is op melkkliertumoren op latere leeftijd. Om het risico van melkkliertumoren sterk te verminderen is het dus van belang dat de operatie op een jonge leeftijd plaats vindt. De beste tijd om de hond te laten steriliseren is voor haar 1e loopsheid.

Geen baarmoederontsteking (pyometra)

Wanneer een teef niet gesteriliseerd wordt staat zij haar hele leven onder invloed van het hormoon progesteron. Dit lijdt vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. Er is eigenlijk maar één goede therapie en dat is het operatief verwijderen van de baarmoeder.

Wordt er dus geen therapie ingesteld dan zal de hond zichzelf op den duur gaan vergiftigen door de gifstoffen die in de baarmoeder geproduceerd worden, met alle gevolgen van dien.

Geen schijndracht meer

Schijndracht wordt in eerste instantie opgemerkt door een verandering in het gedrag van de teef. Zij wordt onrustig is minder actief en in een aantal gevallen zelfs tot het depressieve toe. Tevens kan zij nesteldrang hebben en speeltjes naar haar mand slepen.

Ook kunnen tijdens de schijndracht de melkklieren gaan ontsteken, soms ontstaat er een huidinfectie als de teef veel aan de tepels likt. Hoewel het niet direct is aangetoond, denkt men dat teven die vaker last hebben van schijndracht, een hogere kans op kwaadaardige melkkliertumoren hebben.

Minder kans op suikerziekte

Suikerziekte ontstaat onder andere onder invloed van het hormoon progesteron. De eierstokken worden verwijderd bij de sterilisatie en omdat in de eierstokken het progesteron wordt gevormd valt deze invloed weg.

 

Nazorg

Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis en zal redelijk snel hersteld zijn na de sterilisatie. De eerste avond en eventueel de dag na de operatie kan ze nog een beetje vermoeid zijn. Zorg dat de hond een lekker rustig en warm plekje heeft.

Het is belangrijk dat ze niet aan haar wond gaat bijten of likken. Ter preventie krijgt ze daarvoor een medical pet shirt aan.

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u de eerste dagen de hond aangelijnd uitlaat. Voorkom in de eerste 10 dagen na de operatie wilde stoeipartijen en laat de hond niet zwemmen. Na 10 dagen controleren we de wond en worden de hechtingen verwijderd.

 

Eventuele nadelen

Bij een specifiek  aantal grotere hondenrassen bestaat er een kleine kans op incontinentie na de sterilisatie.

Door de sterilisatie ontstaat een tragere stofwisseling waardoor de teef een iets grotere neiging kan hebben tot overgewicht. Door het gewicht van uw hond in de gaten te houden en daarop te anticiperen door minder voeding te geven is dit prima in de hand te houden.

 

Voor vragen en adviezen hierover kunt u altijd bij ons terecht.

 

Dierenartsenjourebanner.jpg