Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem dus nooit achter in de auto of caravan, ook niet eventjes. En zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater.

Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Let wel op dat uw hond niet te veel water binnenkrijgt, bijvoorbeeld doordat hij urenlang in het water speelt, want heel veel water drinken kan tot watervergiftiging leiden. Let ook op de kwaliteit van het zwemwater en pas op voor blauwalg en botulisme. Een plastic badje in de tuin is ideaal om in te spelen en af en toe te koelen. Zet het wel in de schaduw en let op dat er geen andere huisdieren in kunnen springen die er vervolgens niet meer uit kunnen!

Er zijn tegenwoordig speciale koelteproducten te krijgen, zoals een matje of halsband. Deze zijn gevuld met materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kan houden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen. Een natte handdoek of dekbed kan ook prima dienst doen als koeltematje.

Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!!! De voetzolen van honden zijn erg gevoelig, laat uw hond niet over heet asfalt of zand lopen.

Symptomen van een hond met hittestress:

– Heel erg hijgen
– Hyperventilatie
– Overmatig kwijlen
– Droog tandvlees wat bleek kan worden
– Hele snelle en/of onregelmatige hartslag
– Verslapt, verward, afwezig
– Overgeven, diarree, bloed uit anus

Wat te doen bij symptomen van hittestress:

  1. Ga direct uit de zon; zoek een schaduwrijke en frisse plek
  2. Breng koel (geen koud) water aan op de binnenkant van de dijen en ter hoogte van de maag. Daar waar zich zoveel mogelijk oppervlakkige en grote bloedvaten bevinden. Breng ook water aan op de voetzolen.
  3. Gebruik gewoon water uit de kraan.
  4. Dompel de hond nooit onder in een poel, vijver of open water omdat dit voor te snelle afkoeling kan zorgen met een hartstilstand of te verre verwijding van de bloedvaten tot gevolg.
  5. Gebruik koel, maar zeker geen ijskoud water. Dit heeft hetzelfde effect als koud water op een brandwond. Het lijkt beter, maar wordt daarna alleen maar erger.
  6. Bedek de hond niet. Het is de bedoeling dat het water wat wordt gebruikt ook weer kan verdampen. Kan dit niet, omdat de hond bedekt is, dan krijg je een sauna effect. Hetzelfde geldt voor de plek om de hond te behandelen; doe dit niet in een dichte kennel of achterin een auto. Er moet voldoende frisse luchtcirculatie zijn om het verdampingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ook al lijkt het een stuk beter te gaan, zorg toch dat je je hond laat nakijken om te beoordelen of de hitte-beroerte geen gevolgen heeft gehad voor de organen. De effecten van een hitte-beroerte kunnen nog 48 tot 72 uur erna optreden ook al lijkt je hond weer helemaal zichzelf.

 

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

 

Dierenartsenjourebanner.jpg