Castratie Reu

Een reu is geslachtsrijp op een leeftijd vanaf  6-12 maanden. Per hondenras zit daar enige variatie in. Met name kleine hondenrassen (<10kg)  kunnen al wat eerder in de “pubertijd” komen, de grote hondenrassen (>30 kg) wat later. Wij adviseren om de reu rond een leeftijd van 6 á 7 maanden te laten castreren.

Castratie betekent het operatief verwijderen van beide testikels. Met als resultaat dat er geen zaadcellen en ook geen mannelijke hormonen (testosteron) meer worden aangemaakt. Kortom de reu is niet meer vruchtbaar.

 

Redenen om een reu te laten castreren

  • Dominant gedrag tegenover andere reuen en of beschermgedrag
  • Onrust en weglopen bij het in de buurt zijn van loopse teefjes
  • Overlast door veelvuldig overal tegen aan te plassen
  • Reuen hebben vaak last van een wederkerende voorhuidontsteking, deze verdwijnt na een castratie

 

Medische voordelen van castratie

Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een reu op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.

 

Nazorg

Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis en zal snel hersteld zijn na de castratie. De eerste avond en eventueel de dag na de operatie kan hij nog een beetje vermoeid zijn. Zorg dat de hond een lekker rustig en warm plekje heeft.

Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond gaat bijten of likken. Ter preventie krijgt hij daarvoor een kraag mee.

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u de eerste dagen de hond aangelijnd uitlaat. Voorkom in de eerste 10 dagen na de operatie wilde stoeipartijen en laat de hond niet zwemmen. Na 10 dagen controleren we de wond en worden de hechtingen verwijderd.

 

Eventuele Nadelen

Door de castratie ontstaat een tragere stofwisseling waardoor de reu een iets grotere neiging kan hebben tot overgewicht. Door het gewicht van uw hond in de gaten te houden en daarop te anticiperen door minder voeding te geven is dit prima in de hand te houden.

 

Chemische castratie

Wanneer u twijfelt over het effect dat castratie op de hond zal hebben, kunt u overwegen om de hond eerst chemisch te laten castreren.

Chemische castratie werkt namelijk tijdelijk. Bij chemische castratie wordt er een implantaat onder de huid ingebracht. Het kleine staafvormige implantaat geeft een voortdurende dosering hormoon af dat effect heeft op de productie van de geslachtshormonen van de reu. Het implantaat zorgt namelijk voor een remming van de testosteron productie met als gevolg een tijdelijke onvruchtbaarheid.

 

Voor vragen en adviezen hierover kunt u altijd bij ons terecht.

Dierenartsenjourebanner.jpg